Er du i gang med dit 1., 2. eller måske 3. sabbatår?

Og er du ved at være rimelig frustreret og bekymret over, at dit sabbatår ikke hjalp på at finde ud af, hvad du vil med dit liv?

Blev dit sabbatår ikke helt det du drømte om? Fandt du ikke ud af, hvad du ville med dit liv og hvilke uddannelse, du skal søge ind på? Så skal du vide at du ikke er alene! Mange unge mennesker føler sig presset, frustreret og mega i tvivl om, hvad pokker de egentlig har lyst til at bruge deres liv på.

Sabbatåret, der måske blev til flere?
Mange af de unge jeg kender, og har hjulpet som coach og uddannelsesrådgiver, har efter deres ungdomsuddannelse valgt at tage et eller flere sabbatår. Det har de gjort, fordi de er skoletrætte, trætte af den samme trummerum dag ud og dag ind, trætte af lektier og afleveringer. De er måske også trætte af deres forældre, og følelsen af stadig at være et barn i deres øjne. De længes efter at føle FRIHEDEN.

Og måske har du det på samme måde? Måske drømmer du også om et sabbatår eller to, hvor du skal ud og mærke livet, mærke at vingerne kan bære. Måske er det din plan at flytte hjemmefra, få et spændende job og måske også at komme ud på en længere rejse og opdage verdenen.

Og mens du gør alt det her, håber du, at du en morgen vil vågne og på magisk vis, vil du pludselig vide, hvad du vil bruge dit liv på. Pludselig ved du, hvilket job du drømmer om, og hvilken uddannelse du skal have for at opfylde den drøm.

Men tiden den går og går. Måske blev dit første sabbatår til endnu et eller to, fordi magien bare ikke kom. Og måske er panikken begynder at melde sig hos dig? Big time!

Alle andre ved, hvad de vil?
For hvad pokker er der galt med mig, tænker du måske? Alle mine venner ser ud til at have styr på det hele. De ved, hvad de vil, de ved hvilken uddannelse, de vil søge ind på og deres liv på Instagram ser bare helt perfekt ud!

Og her står du lige midt i dit sabbatår, og har måske følelsen af, at dit liv er et stort rod, og at drømmen om det gode sabbatår bare ikke helt blev det, du havde regnet med og drømt om.

Måske fortsætter du med at slå dig selv i hovedet med tanker, som at: det er dig der ikke duer, fordi du ikke har fundet din vej eller at du nok bare skal tage dig sammen eller hvis bare jeg vidste lidt mere eller hvis bare jeg…..osv.

Men stop lige op inden du fortsætter videre ud af den sti med at være utilfreds med dig selv, for du skal vide, at du er mere end god nok præcis lige som du er! Du er helt normal!!! Og ja, det kan godt være, at du endnu ikke har fundet din vej, og det er også helt ok, for det skal nok komme!

Hjælp til din vej
Der er nemlig hjælp at få! Og den kan du få lige her i form af lidt ”tryllestøv”, så magien lettere kan finde dig. Du skal dog vide, at det er at finde sin vej i livet, ikke sker over-night. Selv om jeg giver dig lidt ”tryllestøv” i form af indblik og øvelser, så er det en proces, der tager tid og energi.

Du kan starte med at få hjælp her i mine blogs, og har du brug for en mere personlig sparring, så er du også altid velkommen til at kontakte mig enten på tlf eller via min hjemmeside https://www.ditstudievalg.dk/book-nu/

Nå, men den første tryllestøv består af et lille indblik i, hvad der sker i din hjerne efterfulgt af en øvelse. Øvelsen vil være dit første skridt hen mod at finde ud af, hvad du vil med dit liv og hvilken uddannelse, der kan støtte dig på den vej.

Hjernen og de 3 følelsesregulerende systemer
Lad os starte med at se på, hvad der sker i din hjerne lige nu, hvor du panikker og ikke ved, hvordan pokker magien skal finde dig. Fra forskningen ved vi, at vores hjerne er inddelt i 3 følelsesregulerende systemer[1]:

  • Trussels- og sikkerhedssystemet
    Denne del af hjernen er designet til at beskytte os, idet det meget hurtigt opfanger trusler og får os til at kæmpe eller flygte. Dette system aktiverer følelser som angst, frygt, vrede og væmmelse. Og det er dette system, der er aktiveret i din hjerne, når du panikker, bliver frustreret og bekymret for, hvordan dit voksenliv skal forme sig, og hvilken uddannelse du skal vælge.Når du følelsesmæssigt er i denne del af din hjerne, er du IKKE i stand til at træffe gode, holdbare beslutninger, som er i overensstemmelse med hvem du er, og hvad du har af drømme og håb. Hvis du får truffet et valg om livsretning eller uddannelse, mens denne del af din hjerne er aktiveret, så har du rigtig gode chancer for at blive en del af de 30%, der hvert år dropper ud i løbet af deres første år på en videregående uddannelse.
  • Motivations- og ressourcesystemet
    Udover trussels- og sikkerhedssystemet, så har vi alle også et motivations- og ressourcesystem. Dette systems opgave er skabe positive følelser, der kan guide, motivere og opmuntre os til at sætte os nogle mål og skaffe de ressourcer, der skal til, for at opnå og komme i mål med det, vi ønsker os. Så det her system hjælper dig, og motiverer dig til at sætte et mål som f.eks. at finde ud af hvilken uddannelse, du gerne vil have. Det hjælper dig også, når du er i gang med din uddannelse, til at finde de ressourcer du har brug for, for at kunne gennemføre og komme i mål med uddannelsen.
  • Beroligelses- og tilfredshedssystemet
    Det 3. følelsesregulerende system vi har i hjernen, er beroligelses- og tilfredssystemet. Når denne del af hjernen er aktiv, har du en følelse af ro, tilfredshed og tryghed. Du føler dig i balance, og har en indre fredfyldt ro, som er en helt anderledes positiv følelse end den opgejlede spænding, der følger med følelsen af at stræbe efter og opnå noget, som det sker i motivations- og ressourcesystemet. Indre ro, accept og hvilen i sig selv er kernebestanddele i denne del af hjernen. Så når denne del af din hjerne er aktiveret vil du være langt bedre til at føle, mærke efter og undersøge, hvad der er det rigtige for dig i livet – også når du skal finde din drømmeuddannelse.

Nu har du en viden om din hjerne, og hvilke systemer, der regulerer vores følelser. Og når du lige nu halvvejs i dit sabbatår begynder at kunne mærke panikken brede sig, og tænker tanker som:

Alle andre har styr på det! Det er bare mig, der ikke kan finde ud af det! Hvad skal der blive af mig, hvis jeg aldrig kan finde ud af, hvad jeg vil med mit liv?

Så er det fordi dit trussels- og sikkerhedssystem er aktiveret. Og det der er rigtig irriterende ved det system er, at det er selvforstærkende. Så har du først fået aktiveret det, så vil det holde dig fast her, og panikken vil bare blive større og større. Nu lyder det jo lidt som om hjernen modarbejder dig, men det der sker, er, at hjernen registrerer en trussel, og den vil gerne have dig i sikkerhed, så den vil blive ved med at blinke rødt og være i alarmberedskab indtil du gør noget.

Du kan nu vælge at handle – altså aktivere dit motivations- og ressourcesystem, men det vil næsten helt sikkert bare føre til, at du får truffet nogle valg, som ikke i det lange løb er holdbare.

Hvis du skal have truffet nogle gode og holdbare løsninger, er du nødt til at have aktiveret dit beroligelses- og tilfredshedssystem.

Det kan du bl.a. gøre ved at bruge din vejrtrækning. Og det er her at min første øvelse til dig kommer i spil.

Øvelse:
Find et sted, hvor du kan sætte dig, og hvor du føler, at det er rart og trygt at være. Sørg for at have en notesbog ved siden af dig, og hvis det er muligt, så læg mobilen og andet væk, så du ikke bliver forstyrret de næste 15 min.

  • Træk vejret
    Brug de første 5 min på at sidde med lukket øjne og trække vejret dybt og roligt ind og ud gennem næsen. Det er vigtigt, at din vejrtrækning sker gennem næsen, da det hjælper til at din krop udskiller nogle stoffer, som hjælper med at aktivere dit beroligelse- og tilfredshedssystem i hjernen.Hav fokus på din vejrtrækning, og når dine tanker flyver afsted, så prøv at få fokus tilbage på din vejrtrækning. Dine tanker vil flyve afsted undervejs, så lad være med at blive irriteret eller sur på dig selv, når det sker, men bare opdag det og vend dit fokus tilbage på din vejrtrækning.

    Når de 5 min er gået, vil du sikkert føle en større ro i din krop end da du startede. Hvis du ikke synes, at din krop er helt rolig og afslappet endnu, så tag 5 min mere.

  • Brainstorm
    Når du er kommet i den beroligede tilstand, kan du begynde at tænke over, hvad der giver dig glæde i livet. Hvad har du som barn lavet, der gjorde dig glad? Hvad laver du i dag som gør dig glad? Har du nogle fritidsinteresser, som du brænder for?Brainstorm og skriv alt, hvad du kan komme i tanke om, ned i din notesbog uden kritiske overvejelser – bare skriv alt ned. Når du har brugt 10 min på det eller mere, og du føler, at nu kan du ikke komme i tanke om mere, så luk bogen og læg den væk.

Nu har du taget første skridt på din vej til at finde ud af, hvad du vil med dit liv og hvilken uddannelse, der kan støtte dig på den vej. Så vid med dig selv, at du er på vej, og at du derfor lige nu godt kan lægge panikken, frygten og tankerne på hylden i tillid til, at du nok skal nå i mål.

Når du bruger øvelsen, får du kommunikeret til dit trussels- og sikkerhedssystem, at det godt må gå i dvale lige nu, for du er på vej, og lige nu er der intet at frygte. Nyd roen i dit hoved og nyd dit sabbatår, og skulle du i de næste dage komme i tanke om mere som gør dig glad, så find bogen frem og skriv det ned.

Dette var første øvelse og første skridt på vejen til at få tryllestøvet til at glimte, så magien kan finde dig i dit sabbatår. I min næste blog vil jeg vise dig, hvordan du bruger den viden, du har fået fra din brainstorming og hvordan det bringer dig videre i din proces med at finde ud af, hvad du vil med dit liv.

Vil du ikke vente på det eller har du brug for at tale personligt med mig, så tøv ikke med at kontakte mig på enten mail: kontakt@ditstudievalg eller tlf: 20969720 eller via min hjemmeside https://www.ditstudievalg.dk/book-nu/ og lad os finde et tidspunkt, hvor du kan få en gratis telefonsamtale om, hvad du har brug for.

Glæder mig til vi læses ved i næste blog, hvor du får endnu mere tryllestøv på din vej.

Mange uddannelseshilsner Anne-Marie

Læs også: Hvad skal jeg med mit liv?

Læs også: 3 typiske grunde til manglende motivation

[1] Kilde: Paul Gilbert: Medfølelse og Mindfulness

Facebook
LinkedIn