Hvad skal jeg med mit liv?

Hvad skal jeg med mit liv

Få inspiration til din nye levevej

”Hvad skal jeg med mit liv?” er et spørgsmål, du sikkert stiller dig selv mange gange. Det er aldrig et særligt nemt spørgsmål at stille sig selv, faktisk kan du gå rigtig længe og holde mange sabbatår uden at finde svaret.

Oftest rammer den store tvivl og alvor dig formentlig, lige før du skal tage en stor beslutning om, hvad du gerne vil arbejde med, når man bliver færdiguddannet og skal i job. Vi alle har, eller vil gerne have en drøm om det perfekte liv, men udfordringen er, hvordan vi når det mål og finder den rigtige vej for os i livet.

Dette blogindlæg er inspiration til dig som går med den store tvivl i livet, og ikke kender eller ved hvordan din levevej skal se ud.

Uendelige valgmuligheder

I dag tror vi, at vi kan næsten alt bare i kraft af vores vilje og gåpåmod. Vi har valgmuligheder fra alle hylder, og det er helt op til en selv, hvilken hylde man vælger.

Men med så mange valgmuligheder kan der også hurtigt opstå forvirring og uklarhed omkring, hvad vil jeg egentlig? Hvad er det rigtige for mig? Og hvordan ved jeg helt præcist det? Har du lyst kan du læse videre nedenfor og få hjælp til at finde svaret.

Lyt til dig selv – Sådan finder du klarhed

Kun du ved, hvad du vil med dit liv, og det er samtidig også dit ansvar at finde vejen, blandt alle de mange muligheder, der gør dig glad og tilfreds. Og det er bare et stort pres!

Du kender det sikkert… presset gør, at din bekymring og frygt begynder at overtage dig som person, og lige pludselig kan du ikke overskue det mindste selv, og det at finde den videregående uddannelse, som er din vej, kan virke helt uoverskueligt for dig.

Dit indre kompas

Det bedste råd er at lytte til dit indre kompas, virkelig lytte og være tro mod dig selv og det du hører. Det er dit liv, så det er dine ønsker og drømme, der skal fokus på. Ikke hvad andre måske synes er det rigtige for dig. 

Det er godt at have en idé, om hvor du står, og hvilken vej du skal gå. Ved at bruge lidt af din egen tid kan du en større indsigt i, hvordan dit indre kompas ser ud.

Gør dig nogle tanker om hvilke styrker og værdier du har som person. Hvad gør dig unik? Hvad gør dig glad? Hvad inspirerer og motiverer dig? Og hvilke fordele har du som kunne gøre gavn på en arbejdsplads for eksempel?

Når du har fået styr på dine værdier og styrker, kan du sætte din kurs og levevej efter dem. 

Hvilken uddannelse skal jeg vælge?

Når du ikke ved hvad du skal med dit liv, hænger det tit sammen med du ikke ved hvilken uddannelse du skal tage, og hvad du skal være og arbejde med i fremtiden. Tvivl og usikkerhed kan typisk føre til mindre overskud og vilje i hverdagen. 

Først vil jeg råde dig til at overveje følgende:

Skal det være en kort videregående uddannelse på 2-2,5 år? Det er erhvervsakademiuddannelser. Uddannelserne er bygget op omkring et tæt samarbejde med erhvervslivet. Det betyder, at uddannelserne er mere praksisrelaterede end teoretisk tunge. 

Ex: datamatiker, serviceøkonom, designteknolog 

Skal det være en mellemlang uddannelse på 3-4 år? Det er professionsbachelor uddannelser, som også har et tæt samarbejde med erhvervslivet/den offentlige sektor. 

Ex. sygeplejeske, lærer, designer, journalist. 

Det er også bacheloruddannelser på universiteterne. De er ofte mere teoretisk funderet end professionsbachelor uddannelserne. 

Ex. erhvervsøkonomi/HA, tandplejer, datalogi 

Skal det være en lang videregående uddannelse på 5-6 år? Det er kandidatuddannelserne på universiteterne. 

Ex. Medicin, jura, film- og medievidenskab, biokemi, statskundskab

Når du har gennemgået disse overvejelser, har jeg opsat nogle step til hvordan du kan finde overskuddet og viljen igen. Se nedenfor.

Find viljen igen med denne øvelse

 1. Step Brainstorm alt hvad du kan komme i tanke om du gerne vil arbejde med. Der er ingen dårlige forslag. Alt kan bruges!

   

 2. Step

  Når du har lavet en brainstorming med alle de ideer du kan komme i tanke om du gerne vil arbejde med i fremtiden, skal du nu sortere i dem.

   

  Et godt råd! – Sorter dem efter branche og fra en skala mellem 1 -5, i hvor høj grad du vil arbejde med det. 1 = I lav grad, 5 = I høj grad

   

   

 3. Step  

  Når du har sorteret i dine forslag, og givet dig selv et bedre overblik, kan du nu så småt begynde på at søge efter uddannelsesmuligheder.

  Prøv at tage dine top-5 muligheder fra din brainstorm, og find ud af hvilke uddannelser og kompetencer, de kræver.

  Vil du for eksempel gerne være bankrådgiver, vil uddannelsesmulighederne nok være hen ad Finansøkonom/Finansiel rådgivning.

   

  Anden metode

  Du kan også bruge denne metode hvis den hjælper dig bedre.

  1. Hvad er du god til? (vær kreativ og husk at få alt med)

  2. Hvad er din passion?

  3. Hvad elsker du at arbejde med? (find mindst 5 ting)

  4. Hvad kan du absolut ikke lide at lave? (find mindst 3 ting)

  5. Hvad inspirerer dig i hverdagen?

  6. Hvad gør dig glad?

  7. Hvad gør dig trist?

  8. Hvis du skulle gøre en forskel, hvad ville du så gøre?


Ved besvarelse af disse spørgsmål er du måske nået tættere på dig som person?

Når du kender mere til dig selv, og hvad du kan lide og ikke lide, hjælper det dig også med at blive klogere på, hvad du gerne vil være/blive og dermed hvad du vil bruge dit liv på.

Du kan også læse: Mangler du en studiecoach? 

 

Du kan også læse: Er du også spændt-nervøs her ved studiestart? 

 

Eller læs vores inspirerende guide: 4 uddannelser med mennesker der trender

Mangler du stadig inspiration?

Studiecoach

Er du stadig i tvivl om hvilken uddannelse der klæder dig bedst på til dit fremtidig drømmeuddannelse/drømmejob?

Eller mangler du inspiration eller afklaring på hvilken vej du skal gå? Så tag kontakt til mig, og lad os sammen finde dit drømmestudie og levevej for lige netop dig. Tag en gratis og uforpligtende samtale i dag, og lad os se hvordan vi sammen kan hjælpe dig bedst muligt på rette vej.

Hvad siger andre?

Jeg blev student for nogle år siden, og var sikker på at jeg som mange andre skulle have nogle sabbatår, det blev til hele 3. Til sidst var jeg kørt træt i fuldtidsarbejde, og tænkte at der skulle ske noget nyt. Jeg tog kontakt til Anne-Marie, og med hendes ekspertise og fantastiske forståelse for lige netop mig og mit problem, fandt jeg den rette studieretning. Jeg vil anbefale Anne-Maries hjælp til alle der står med samme tvivl.
Rasmus S.
Anne-Marie er en fantastisk coach/rådgiver/mentor, der virkelig forstår at sætte tingene i perspektiv. Hun er en kæmpe hjælp for mig. Anne-Marie er virkelig dygtig og rammer lige plet. Jeg er meget imponeret af hendes kunnen. Så dejligt at komme hos hende.
Ingrid H.
Da min datter holdt sabbatår efter gymnasiet, virkede det uoverskueligt for hende, hvilket studie hun skulle vælge. Der var så meget at vælge imellem, så mange interesser og som forælder var det svært at bidrage. Løsningen for min datter blev et forløb hos Anne-Marie, hvor hun har fået det helt rigtige rum for refleksion, og hvor hun fik truffet det helt rigtige studievalg. Der er ingen tvivl om, at hun er landet det helt rigtige sted på den helt rigtige uddannelse.
Birgitte L
Facebook
LinkedIn